HARVEY EISENBERG

I mit forsøg på at bevare opmærksomheden omkring mindeværdige funny animal tegnere omtaler jeg dem efterhånden her på siden. De virkeligt dygtige klassiske tegnere fra seriernes guldalder i 1950erne er ved at gå i glemmebogen, og det er en stor skam.

En af de mest livlige tegnere var Harvey Eisenberg, der kom fra animationsbranchen. Han vil af de der kan huske ham for hans tegneseriearbejde altid være forbundet med ’Tom & Jerry’ hvor hans dynamiske billedforløb, ofte set i gulvperspektiv, med stor variation præsenterede de endeløse kat-efter-mus jagter på en effektiv måde, der aldrig blev kedelig.

Men Eisenberg tegnede også andre figurer i 1950erne for Dell, og jeg mødte ham først i Anders And bladet, hvor hans ’Lille stygge Ulv’ episoder havde en lignende action fyldt stil som den jeg senere lærte at kende fra ’Tom & Jerry’. Her så jeg også hans ’Chip og Chap’ serier.

Harvey Eisenberg (11. februar 1912 – 22. april 1965) er også kendt for sit arbejde med Hanna-Barbera og MGM, hvor han senere i karrieren også tegnede ’Yogi Bear’ og ’The Flintstones’ serierne foruden sit design- og layout-arbejde på selve tegnefilmene. Eisenberg har også været beskæftiget ved Van Beuren og Fleisher studioerne.

Eisenberg kom fra Brooklyn i New York hvor han allerede som ung mødte en anden tegner, Joseph Barbera, der senere i 1930erne skaffede ham et job hos MGMs tegnefilmstudio. Her arbejdede Eisenberg med at layoute ’Tom & Jerry’ tegnefilm.

Fra 1946 til 1951 var Harvey og Joseph partnere i Dearfield Publishing, et bladforlag der udgav titler som ’Red Rabbit Comics’, ’Foxy Fagan’ og ’Junie Prom’. Her hører vi igen historien om, at Harvey og Joe startede med at arbejde i et skur i baghaven.

Eisenberg gik over til at arbejde med tegneserier i 1943 for forlaget Timely/Marvel og fra sidst i 1940erne kom han til Western Publishing hvor han tegnede mange hæfter med ’Tom & Jerry’ foruden illustrationer til børnebøger. Andre serier er ’Big Spyke & Little Tyke’, ’Droopy’ og ’Barney Bear’. For Disney var det ’Chip ’n’ Dale’, ’Li’l Bad Wolf’ og ’Mickey Mouse’ fra 1947 til 1961. Han arbejdede også med bugtaleren Edger Bergens figur ’Charlie McCarthy’ fra 1947 til 1954. Eksemplet der illustrerer denne præsentation hører til Eisenbergs ældste og bedste tegneserier. Det er ’Mickey og Bønnestagen’ fra 1947.

Harveys søn Jerry fulgte i faderens fodspor. Harvey selv blev ikke gammel. Han døde i 1965 efter en række hjerteanfald.