CLAUDE AUCLAIR

Claude Auclair (1. maj 1943 til 20. januar 1990) var en af de mest bemærkelsesværdige realistiske franske tegneserieskabere fra 1960'erne og 1970'erne, bedst kendt for sine tegneserier med science-fiction og post-apokalyptiske temaer. Han blev født i La Barre-de-Monts i Vendée, en provins syd for Bretagne og bosatte sig i Nantes i 1953, hvor han studerede Fine Arts. Han arbejdede som teaterdekoratør frem til 1967, og derefter rejste han rundt i Middelhavsområdet. Auclair startede som illustrator for science-fiction publikationer fra ’Éditions Opta’, såsom Galaxie-Bis og Fiction. Han udgav sin første tegneserie historie i ’Phenix’ i 1968.

Auclair blev promoveret af kollegaerne Moebius/Giraud og Philippe Druillet til at begynde at arbejde for magasinet ’Pilote’ i 1970. Han tegnede flere noveller, og til sidst begyndte den post-apokalyptiske Jason Muller serie. Da chefredaktør René Goscinny stoppede denne serie flyttede Auclair over til ’Record’, hvor han skabte Catriona McKilligan, en historisk serie om det skotske oprør, med tekstforfatteren Jacques Acar.

Mens han stadig arbejdede for Pilote fik Auclair sine første ting trykt i magasinet Tintin, såsom westernserien La Saga du Grizzly (aftrykt her som Gråbjørnen) og Les Naufragés d'Arroyoka (Skibbrud i Arrroyka i Fart og Tempo 39-43, 1972) sammen med Greg. For Tintin skabte han også sin mest berømte serie, Simon du Fleuve (Simon) i 1973 hvor han både stod for tekst og illustrationer. Denne post-apokalyptisk saga løb indtil 1978 og havde en kort genkomst i 1988 og 1989 hvor Auclair startede en anden cyklus med forfatteren Alain Riondet.

Claude Auclair sluttede sig til holdet på ’À suivre’ i 1978 hvor han lavede de humanistiske historier om Bretagnes historie, Bran Ruz og Tuan Mac Cairill med tekst af Alain Deschamps i 1978-1982 samt om negerslaveriet i Le Sang Flamboyant med François Migeat i 1984. Mens han arbejdede på den sidste del af hans Celui-là trilogi døde Auclair tidligt i 1990 og bogen blev færdiggjort af vennerne Mézières og Tardi.

I udfyldningshistorien er farvelægningen udført af Søren Håkansson. Han lavede mange koloreringer af omslag for Interpresse og bidrog med baggrundstegninger til Valhalla tegnefilmen. Han er strålende til akvarelteknikken. Senere lavede han mange fine illustrationer til ugebladet Hjemmet. Jeg er stolt over at tre af dem pryder min væg.