JOSE LUIS SALINAS

Westernserien Cisco Kid (Frisco Kid på skandinavisk) bygger på O’Henrys romanfigur fra historien The Caballero’s Way som blev kendt gennem en række seriefilm fra selskabet ’Fox’. De startede i 1929 med Warner Baxter i titelrollen. Han fik en Oscar for sin portrættering.

Jose Luis Salinas startede med at arbejde i reklamebranchen i 1929 hos en af Argentinas største bureauer. Hans tidligste arbejde dukkede op i El Tony og Paginas de Columba. Syv år senere, skabte han sin første succesfulde tegneserie serie, Hernán el Corsario, som udkom i siderne i ’Patoruzu’. Dette blev hurtigt fulgt op af talrige serier som Capitan Tormenta, La Costa de Marfil, Miguel Strogoff, Los Tres Mosqueteros og andre. For ’El Hogar’ lavede Salinas tegneserieversioner af populærlitteratur.

I 1949 flyttede Salinas til USA, hvor han sluttede sig til ’King Features Syndicate’.
Successen med Cisco Kid fik dette syndikat til at satse på en dagspresseudgave af serien. Salinas blev valgt som tegner og han illustrerede fra 1951 til 1968 denne dagbladsstrip efter manuskript af Rod Reed.

Som sin fælle Zorro er Cisco Kid en lov og ret forkæmper i New Mexico omkring århundredskiftet. Iklædt sin karakteristiske sombrero og sin rigt broderede sorte dragt er han en af vestens legendariske helte. Hans sidekick er den tykmavede Pancho. Han kommer vidt omkring, og han kurtiserer de donnaer han møder på den sædvanlige latinoagtige måde.

Efter Cisco Kid fokuserede Salinas på maleri og illustrationsarbejde men vendte tilbage til tegneserier i 1971 for at lave serien Gunnar med manuskript af Alfredo Grassi. Hans søn, Alberto Salinas, blev også tegneserietegner.