FRANK McSAVAGE

Da jeg fik mine første Anders And hæfter i 1953 var der en tegner, der også gjorde indtryk på mig ud over Barks. Jeg fik først for nylig opklaret hvem han var.

Det jeg huskede var nogle særlige historier med Tim og Bum, og undertiden optrådte de sammen med Bedstemor And. I en historie er de i byen, hvor de besøger en café hvor Andersine af uransagelige grunde optræder som servitrice. En anden historie med Minnie er en regulær krimi, hvor Pluto optræder som helt. At Minnie havde en lap på trusserne hvor halen stikker igennem optog mig meget som fem-årig.

At disse serier kunne tilføje noget ekstra til Disneys univers skyldtes, at de var hentet fra tykke amerikanske Ferieparader og Juleparader, hvor der var plads til at vise noget anderledes. Historierne med Bedstemor And blev trykt i månedshæfterne.

Jeg værdsatte særligt McSavages grundige redegørelse for miljøet omkring Bedstemor Ands gård. En detalje var også at hans figurers lillefingre stak ud på en charmerende måde. Der var noget feminint over hans stil i modsætning til Barks’. Den hyggelige atmosfære og sympatisk design gjorde ham til min næstbedst værdsatte andetegner efter Barks.

Frank McSavage (1903-1998) blev født i Belshill, en by nær Glasgow i Skotland, men han flyttede til Canada i 1930 og til sidst slog han sig ned i Buffalo, New York i USA. Han havde sin uddannelse på Glasgow School of Art, og startede ud med at tegne til nogle lokale aviser og lavede manuskripter for en teatergruppe.

I USA blev han først ansat til at lave salgsfremmende materiale for Disneys New York kontor, og han flyttede derefter til Californien og blev animator hos Disney 1936-1948, hvor han arbejdede på Snehvide, Anders And og Mickey Mouse, specifikt arbejdede han på Fun and Fancy Free, Donald’s Dream Voice og The Village Smithy. 1948-1950 havde han sit eget studie som producerede TV-reklamer.

For Walter Lantz lavede McSavage reklame og salgsfremmende materiale i 1940'erne. Han bidrog med tegneserier for Standard Comics i midten af 1940'erne med Barnyard. For Western Publishing 1950-1959 arbejdede han med figurer fra Walter Lantz såsom Woody Woodpecker, Chilly Willy og Oswald Rabbit. For MGM lavede han tegneserier med Barney Bear og med The Mouseketeers. Han tegnede også Disney-serier med Bedstemor And, Anders And, Mickey Mouse, Lille Stygge Ulv og Bongo.

For Wheeties Giveaways bidrog McSavage med episoder af Store Stygge Ulv og Jiminy Cricket. Han stoppede med at lave tegneserier i 1960. Fra 1959 til 1970'erne fortsatte han dog med illustrationer til børnebøger med Disney, Lantz og Hanna-Barbera.

McSavage blev pensioneret i 1975 og tilbragte sine sidste år med at male.