FRANK FRAZETTA

Frank Frazetta (9. februar 1928 – 10. maj 2010) var en amerikansk fantasy og science fiction kunstner, kendt for tegneserier, paperback bogomslag, malerier, plakater, LP album covers og andre medier.

Frank Frazzetta blev født i Brooklyn i New York men fjernede et ’z’ fra sit efternavn tidligt i karrieren for at gøre navnet mindre ’klodset’. Han var den eneste dreng blandt fire søskende og brugte meget tid sammen med sin bedstemor, der begyndte at tilskynde ham til at tegne da han var to år gammel, hvilket han fortalte i 2010, en måned før sin død.

’Når jeg tegnede noget, ville hun være der til at sige det var vidunderligt og hun ville give mig en penny for at fortsætte. Nogle gange havde jeg intet andet tilbage at tegne på end toiletpapir. Da jeg blev ældre begyndte jeg at tegne nogle ret vilde ting i forhold til min alder. Jeg husker lærerne altid var betagede af, hvad jeg præsterede, så det var svært at lære noget fra dem. Så gik jeg på kunstskole, skønt jeg kun var en dreng, og selv der var lærerne ellevilde.’
I en alder af otte gik Frazetta Brooklyn Academy of Fine Arts, en lille kunstskole drevet af læreren Michel Falanga. ’Han kunne ærlig talt ikke lære mig noget’, udtalte Frazetta i 1994. ’Han ville komme og se, hvad jeg lavede, og han sagde som regel 'Meget flot, meget flot. Men måske hvis du gjorde det eller det?' Det var omtrent det hele. Vi havde aldrig nogen omfattende samtaler. Han talte meget gebrokkent engelsk. Man var overladt til sig selv. Jeg lærte mere af mine kammerater der’.

I 1944 i en alder af 16 begyndte Frazetta, der ’altid havde haft denne trang til at lave tegneserier’ at arbejde i tegneserietegneren Bernard Bailys atelier med at lave blyantsrentegninger. Hans første tegneseriearbejde var rentegning af en otte-siders historie Snowman, tegnet af John Giunta, i en one-shot Tally-Ho Comics i december 1944, udgivet af ’Swappers Quarterly and Almanac’ fra ’Baily Publishing Company’. Det var ikke almindelig praksis i tegneserier i denne periode at angive komplet kreditering, så en omfattende liste over Frazettas arbejde er vanskeligt at udarbejde.

Hans næste bekræftede tegneserier er to signerede blyantstegnede og tuschede bidrag i ’Prize Comics’ Treasure Comics # 7 i juli 1946 samt en fire siders serie ’To William Penn founder of Philadelphia...’ og en enkelte side ’Ohøj Enemy ship!’ som præsenterende hans figur Capt. Kidd Jr. I et 1991 interview i ’The Comics Journal’ krediterede Frank Frazetta Graham Ingels som den første i tegneserieindustrien til at anerkende hans talent og give ham job på ’Standard Comics’ i 1947. Disse omfattede at prøve kræfter med Louie Lazybones, en serie, der var en åbenlys rip-off på den succesfulde avisstribe Li'l Abner, som Frazetta ville komme til at ghosttegne senere i sin karriere.

Frazetta tegnede snart tegneserier i mange genrer, herunder westerns, fantasy, mystik og historiske dramaer. Nogle af hans tidligste arbejde var funny animal tegneserier, som han har signeret ’Fritz’. For ’Dell’s datterselskab, ’Famous Funnies’, tegnede Frazetta krigsserier og belærende historier for Heroic Comics der fremhævede bønners dyder og det onde i stofmisbrug. I tegneserier som Personal Love og Movie Love lavede han romantikserier og historier om berømtheder, herunder en biografi af Burt Lancaster.

I begyndelsen af 1950'erne arbejdede Frazetta for ’EF Comics’, ’National Comics’ (herunder superhelteserien ’Shining Knight’), ’Avon Comics’, og flere andre tegneserieforlag. Meget af hans arbejde i tegneserier blev udført i samarbejde med vennen Al Williamson og lejlighedsvis hans mentor Roy G. Krenkel.

På grund af sit arbejde med omslag til Buck Rogers for Famous Funnies begyndte Frazetta at arbejde hos Al Capp på Capps tegneserie Li'l Abner. Frazetta lavede også sin egen stribe, Johnny Comet, på dette tidspunkt, samt hjalp Dan Barry på Flash Gordons daglige stribe.

Frazetta giftede sig med Eleanor Kelly fra Massachusetts i New York i november 1956. De fik fire børn, Frank Jr., Billy, Holly og Heidi.

I 1961, efter ni år med Capp, vendte Frazetta tilbage til tegneserier. Han hjalp også Harvey Kurtzman og Will Elder på tre historier med parodien Little Annie Fanny til magasinet Playboy.

Herefter er Frazettas karriere mest koncentreret om malerier og omslag til diverse publikationer, oftest med heroic fantasy motiver.
Jeg har selv fem samlebind med hans malerier, som var det emneområde han blev mest kendt for.

Her på siden repræsenteres Frank Frazetta af serien Dan Brand & Tipi, der gik i hæftet Durango Kid mellem 1949 og 1955. Serien foregår før den amerikanske uafhængighedskrig 1775-1783, så der optræder nogle britiske soldater med sjove hatte.