BRODER BENEDIKTS BYGGERI

Da jeg i Broder Benedikts Beretning lod min munk fortælle sin udgave af historier fra Bibelen var jeg en smule tøvende, men jeg lod det passere, fordi det jo drejede sig om Det gamle Testamente, som folk i vore dage nok ikke ville blive fortørnet over at se i hans bramfrie fortolkning

Men da han så trængte sig på med lysten til at fortsætte stilen med sin personlige udgave af udvalgte tekster fra Det ny Testamente blev jeg li'godt betænkelig. Et er hvad de uskyldige vikinger ville acceptere og forstå på deres tid, men der er løbet meget vand i stranden siden da, og nu til dags er mange jo allerede bekendt med bibelteksten fra anden side.

Kunne det tænkes, at nogen ville blive knotne over at genfinde beretninger fra Det ny Testamente helt uden henvisning til romere og farisæere og eksotiske lokaliteter som Betlehem og Jerusalem? For slet ikke at nævne hans bekvemme udeladelser af finurligheder som arvesynd og treenighed?

Ja, det er ikke godt at vide, men nu fik han så i Guds navn lov at boltre sig igen med sin udlægning af den hellige tekst, og den lod åbenbart til at falde i god jord hos de barske vikinger, der var blevet modne til en ny måde at betragte tilværelsen på.

Og som det meget rigtigt bliver sagt et sted undervejs, så har vi aldrig slået på tæven for karske krønikers skyld. Sådan er vi ikke her til lands. I tilgift lykkes det tilmed Broder Benedikt at helt lille mirakel af bibelske dimensioner inden kirkebyggeriet er gennemført.