BRODER BENEDIKTS BERETNING

Jeg fik i 90'erne henvendelse fra et forlag, Unitas. De havde en religiøs tilknytning og nogle penge i overskud. Først ville de i virkeligheden have haft en tegneserie om Frans af Assisi, og selv om han skam var en flink og opofrende fyr, så var jeg ikke helt lun på tanken om at blive hans alter ego i tegneserieform.

Ved at snakke frem og tilbage fik jeg i stedet solgt ideen om at lave en serie med en munk, der kommer til Danmark for at udbrede kristendommen. Nok var min broder Benedikt vel ikke akkurat Nordens Apostel, men han var en godhjertet type, som de barske vikinger bærer over med, da han forliser på danernes kyst. Og blandt disse vikinger har vi Svend og Knud og deres hund Valdemar. De fik deres egen serie, se 'Jomsvikingerne'.

I min barndom læste vores lærerinde Fru Dalgaard op fra Jeppe Åkjærs 'Af Gammel Jehannes hans Bivelskistårri', hvor legender fra det gamle testamente genfortælles i jysk mundart. Det var underholdende. Nu gjorde jeg så noget tilsvarende, hvor fortællingerne visualiseres i et vikingemiljø.

Det blev til endnu et album med munken. 'Broder Benedikts Byggeri'. Siden hørte jeg ikke mere fra dem. Nogle år senere opdagede jeg at forlaget ikke eksisterede længere, og at man tilmed ikke kunne bestille deres bøger. Heller ikke albummene med munken. Så de bliver vist betragtet som ret sjældne, akkurat som med det første album af Jomsvikingerne der formentlig blev skrottet ved en fejl. Men nu lægger jeg munken ud her, så interesserede kan gøre sig bekendt med ham alligevel.