FREDERIK BRAMMIMG

Et vigtigt kapitel i den danske historie om tegnefilm og tegneserier handler om Frederik Bramming. Han hørte til generationen som prøvede at klare sig som animator før og under krigen, men han drog ikke den samme konsekvens som Børge Ring og andre danske tegnefilmfolk, der udvandrede dengang indtjeningsmulighederne i den branche blev for små efter krigen. Han blev i Danmark og gik over til at lave illustrationer og tegneserier, hvor man af hans dynamiske tegninger tydeligt ser, at han havde en fortid med tegnefilm.
De fleste af hans tegneserier er ikke videre kendte, for de blev lavet til diverse årshæfter og fagblade, specielt i sportens verden, hvor han bidrog med nogle handlingsbetonede pantomimeserier. Mest kendt er serien CHAS, som han lavede i flere år.
Men allerede under krigen havde han fået trykt nogle morsomme ark, hvor man kunne klippe sig til  sjove sprællemænd med højtstående nazister. Han havde også lavet forskellige julekalendere. Ideen med klippeark førte til, at han i 1947 kom med sit største og mest originale bidrag til dansk kultur. Han opfandt kravlenisserne. De blev så efterspurgte, at han i årene derefter lavede mange nye klippeark, og en knopskydning var de nisser, der kunne hænges på en snor. Der var en halv snes nisser på hvert ark, og de er blevet genoptrykt så sent som i 70erne. Han fik hurtigt konkurrence, så han måtte tilføje undertitlen ’De ægte kravlenisser’ på sine ark. Anders Hjorth Jørgensen var fremme i skoene til at forske i kravlenissebegrebet, og Tegneseriemuseet har nu en fyldig artikel om kravlenisser på sin hjemmeside.
På Brammings 100års dag har man været kvikke nok til at lade 25 af hans kravlenisser pryde årets julemærker. Det er ikke hvert år der er en så oplagt jubilæumsmulighed og den er velfortjent!
Da jeg hen under jul var inde hos Berling Frimærker på Nørrebrogade for at få årets suppleringssider til mit Stender frimærkealbum med danske mærker,  så jeg at indehaveren havde stillet juleting frem i sin lille kælderbutik. Blandt andet kunne man købe genoptryk af ark med Bramming kravlenosser for 50 kr. stykket, så jeg købte et par ark. Men hun havde også gamle udklippede nisser, og de kostede 40 kr. stykket.
Den aktuelle anledning til at kravlenisserne har fået sit indtog her på siden er, at jeg besøgte vores reserve-bedste i julen, og hun havde også en masse af hans nisser hængende. Dem fik jeg lov at låne gratis, så jeg kunne scanne dem og lægge dem ud her på siden. Jeg har holdt dem i en god opløsning, så man kan printe dem ud, klistre dem op på karton og lave sine egne billige og næsten originale kravlenisser.
Lad det i hundredåret for Frederik Bramming være denne hjemmesides hyldest til den gæve opfinder af kravlenisserne.




 

Inden tape og selvhæftende labels blev almindeligt var der en tid i 50'erne med skydebilleder, og disse seks nisser kunne altså 'skydes' over på noget glat. Vi havde nogle stykker af disse nisser på badeværelsets hvide fliser omkring spejlet og på krus og hjemmelavede papirkræmmerhuse til juletræet. Der var også skydebilleder af forskellige olieselskabers logoer, og jeg havde både Castrol, Shell, Ora, Esso, Gulf og hvad de nu allesammen hed. Den slags skydebilleder eller overføringsbilleder blev typisk 'overført' til drenges cykler hvor det så sejt ud, selv om ingen dengang brugte udtrykket 'sejt'. Når man så satte paplapper - eller bedre endnu stykker af cellouid - på baggaflen med klemmer, kunne man få cyklen til at lyde som en 'røvskrallert'. Det var forløberen for knallerten til folk som billigt motoriserede deres cykel. Ja, sådan kunne man blive ved...