ENKI BILAL

Enki Bilal (7. oktober 1951) er en fransk tegneserieskaber og filminstruktør.

Født Enes Bilalović i Beograd, Serbien, Jugoslavien af en slovakisk mor og en bosnisk far, der havde været Josip Broz Titos skrædder, flyttede han til Paris i en alder af 9 år. Ved 14-årsalderen mødte han René Goscinny og med sin opmuntring anvendte sit talent på tegneserier.

Han arbejdede for Goscinnys tegneserieblad Pilote i 1970'erne og udgav sin første historie, Le Bal Maudit, i 1972.

I 1975 begyndte Bilal at arbejde med manusforfatteren Pierre Christin på en række mørke og surrealistiske fortællinger, der resulterede i arbejdet med titlen Légendes d'Aujourd'hui.

I 1983 blev Bilal spurgt af filmdirektør Alain Resnais om at samarbejde om sin film La vie est un roman, for hvilken Bilal leverede malede billeder, der blev indarbejdet i filmens middelalderlige episoder.

Han er bedst kendt for Nikopol-trilogien (La Foire aux immortels, La Femme piège og Froid Équateur), som tog mere end et årti at fuldføre. Bilal skrev manuskriptet og lavede tegningerne. Det sidste kapitel, Froid Équateur, blev valgt årets bog ved magasinet Lire og er anerkendt af opfinder af skakbokse, Iepe Rubingh som inspiration for sporten.

Quatre? (2007), den sidste bog i Hatzfeld-tetralogien, omhandler opsplitningen af Jugoslavien fra et fremtidigt synspunkt. Den første rate kom i 1998 i form af Le Sommeil du Monstre-åbningen med hovedpersonen Nike, der husker krigen i en række traumatiske flashbacks. Tredje kapitel i tetralogien er Rendez-vous à Paris (2006), som var den femte bestseller blandt nye tegneserie fra 2006 med 280.000 eksemplarer solgt.

Hans filmiske karriere blev genoplivet med den dyre Immortel, hans første forsøg på at tilpasse sine bøger til filmlærredet. Filmen delte kritikerne, nogle fremhæver brugen af CGI-teknik, mens andre ser det som en trofast fortolkning af bøgerne.

Den 13. maj 2008 blev et videospil baseret på Nikopol-trilogien annonceret med titlen Nikopol: Immortals 'hemmeligheder. Udgivet i Nordamerika ved Got Game Entertainment i august 2008, er spillet et 'point and click' eventyr til pc'en; Imidlertid var den ledende designer Benoit Sokal og ikke Bilal selv, som var kunstdesigneren sammen med Yoshitaka Amano for videospillet Beyond Good & Evil 2.

I 2012 blev Bilal hædret i en solo-udstilling ved Louvre. Udstillingen med titlen 'Spøgelserne i Louvre' løb fra 20. december 2012 til 18. marts 2013. Udstillingen blev arrangeret af Fabrice Douar og udbrød en række malerier af Ghosts, lavet over fotografier, som Bilal udvalgte af Louvres samling.

Historien der repræsenterer Bilal i denne sammenstilling er La Croisire des Oublies fra 1975 skrevet af Pierre Christin.